Εκδήλωση μνήμης Πολυτεχνείο 1973

Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, στην ηρωική εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, το Νοέμβριο του 1973.
Το Πολυτεχνείο συμβολίζει, όχι μόνο τον ηρωικό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Οι αγώνες του Νοέμβρη αποτελούν την κορυφαία εκδήλωση της  αντιδικτατορικής πάλης και μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας ειδικότερα για την ελευθερία.
Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση. Πάντα ζωντανά θα οδηγούν τις μαθήτριες  και τους μαθητές μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Ξάνθης εκδήλωση μνήμης και τιμής για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του 1ου ΓΕΛ, παρουσίαζε συνοπτικά τα γεγονότα που οδήγησαν στη δικτατορία των ετών 1967-1974, την ιδεολογία, την προπαγάνδα και τις μεθόδους διακυβέρνησης των δικτατόρων καθώς και τηλεοπτικά ντοκουμέντα από την εξέγερση. Η εκδήλωσε ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του ποιήματος «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη από τον μαθητή Βομβαρδά Ιωάννη και την μαθήτρια Βασιλική Ηλιάδου. Την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι του σχολείου Γλερίδου Λαμπρινή και Αγγορούδης Σταύρος.