Εκπαιδευτική εκδρομή με… γεύση από Κέρκυρα!

Με ηλιόλουστο καιρό και καλοκαιρινή διάθεση πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως και τις 14 Απριλίου η εκπαιδευτική εκδρομή του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στην Κέρκυρα στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων «Η γεύση της Τέχνης» και «Η τέχνη της Γεύσης».

            Τέσσερις μέρες γεμάτες τέχνη και γεύσεις, χρώματα και αρώματα, μουσεία και αξιοθέατα, καταγάλανο ουρανό και ολάνθιστη φύση.  Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Μουσείο Casa Parlante, ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, που ζωντανεύει την ιστορία με τη βοήθεια κινούμενων ανθρώπινων φιγούρων ρομποτικής τεχνολογίας και που με την προσεγμένη διακόσμηση και επίπλωση του αναπαριστά τη ζωή των ευγενών του νησιού σε όλες τις εκφάνσεις της.

            Ακολουθεί το Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης που παρουσιάζει τη νομισματική ιστορία του νέου Eλληνικού Kράτους, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο του 1840 που θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό και ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Alpha Bank.  Μοναδικό έκθεμα αποτελεί ένα αργυρό νόμισμα του 5ου αιώνα π.Χ. από την Αίγινα, ο οπισθότυπος του οποίου έγινε από το 1972 το έμβλημα της Alpha Bank.

            Επιβεβλημένη ήταν και η επίσκεψη στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, του πολιούχου και προστάτη της Κέρκυρας, και το προσκύνημα στο σκήνωμά του σε ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία του νησιού, με το ψηλότερο καμπαναριό των Επτανήσων.

            Επιβλητικό και εντυπωσιακό ήταν και το Ανάκτορο των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, που λειτουργούσε άλλοτε ως εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας και όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με τις συλλογές κινεζικής, ιαπωνικής, θιβετιανής και νομαδικής τέχνης, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Αυθεντικές κινέζικες πορσελάνες, παραδοσιακά ιαπωνικά παραβάν περίτεχνα ζωγραφισμένα, μάσκες του ιαπωνικού θεάτρου Νο, πανοπλίες και όπλα των Σαμουράι, απεικονίσεις του Βούδα, χειροποίητα χαλιά και κιλίμια των νομάδων Baluch ήταν μερικά από τα εξαιρετικά εκθέματα του μουσείου που αντικρίσαμε για πρώτη φορά.

            Στην ανατολική πτέρυγα των Παλαιών Ανακτόρων στεγάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας, όπου μπορέσαμε να θαυμάσουμε έργα ντόπιων καλλιτεχνών, αλλά και την επετειακή έκθεση «Στην Ηχώ του Αγώνα», που ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Ξεχωριστά εκθέματα η δολοφονία του Καποδίστρια, όπως την απεικόνισε ο Χαράλαμπος Παχής, αλλά και η χειρόγραφη παρτιτούρα της μελοποίησης του εθνικού μας ύμνου από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο.

            Τη μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και στην πόλη της Κέρκυρας απολαύσαμε από το Παλαιό Φρούριο, το οποίο περιβάλλεται από θαλάσσια τάφρο και αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την Κέρκυρα με τα επιβλητικά του τείχη.  Η περιήγησή μας μάς οδήγησε μέχρι την ακρόπολη του φρουρίου μέσα από στοές και πύλες με τα ανάγλυφα βενετικά εμβλήματα των φτερωτών λεόντων του Αγίου Μάρκου και τα διάσπαρτα κανόνια και αφού περάσαμε από το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τη Σχολή Μουσικών Σπουδών, τη Βυζαντική Συλλογή και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, καταλήξαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1840.

            Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε και το πανέμορφο Ποντικονήσι, το σήμα κατατεθέν του νησιού, που σύμφωνα με το μύθο είναι το πετρωμένο καράβι του Οδυσσέα, όταν έφθασε στο νησί των Φαιάκων, καθώς και τη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνών του 17ου αιώνα, από όπου φωτογραφηθήκαμε με φόντο το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

            Δεν γευτήκαμε όμως μόνο τον πλούσιο πολιτισμό του νησιού, που αποτέλεσε τροφή για το πνεύμα μας, αλλά και τον μοναδικό καρπό που παράγει το νησί, το κουμ κουάτ, τροφή για το σώμα μας.  Η επίσκεψή μας στο εργαστάσιο παραγωγής προϊόντων κουμ κουάτ Lazaris εξελίχθηκε σε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας, καθώς δοκιμάσαμε λικέρ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, μαντολάτο, συκομαϊδα, λουκούμια και μάντολες και αποχωρήσαμε με δώρα για τους οικείους μας.

            Και φυσικά χορτάσαμε τις βόλτες στη Σπιανάδα, την πλατεία της Κέρκυρας, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, στο Λιστόν, τον πιο φημισμένο πεζόδρομο της Κέρκυρας με τις αψιδωτές καμάρες και τα βενετσιάνικα φανάρια, όπου σε άλλες εποχές επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς,  στα καντούνια με τις γραφικές μπουγάδες και τα πολυπληθή μαγαζάκια και νιώσαμε τον παλμό της πόλης, αποκομίζοντας αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις.

            Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε και στο ξενοδοχείο, το  Aqualand Resort, που μας εξασφάλισε μια άριστη διαμονή και διατροφή με πρωινό και βραδινό και ενθουσίασε τους μαθητές με τα ευρύχωρα και αυτόνομα δωμάτιά του μέσα στον ειδυλιακό καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο, αλλά και με την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού του.

            Τέλος, η επιτυχία της εκδρομής μας εξασφαλίστηκε κυρίως χάρη στην άριστη συμπεριφορά των παιδιών που συμμετείχαν, τα οποία με κέφι, χαρά και προθυμία τήρησαν το πρόγραμμα της εκδρομής, ακολούθησαν τις οδηγίες μας και δεν δημιούργησαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Σας ευχαριστούμε πολύ και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες εκδρομές για το σχολείο μας!

Κ.Γ.

Υπεύθυνες Καθηγήτριες Γεωργιάδου Κλεάνθη, Λαγού Κωνσταντίνα, Λαζαρίδου Μάρθα, Μπαχτσιαβάνη Σταματία